fredag 6 november 2009

De där tråkiga sakerna

"..det låter tråkigt, men jag tror det är de tråkiga sakerna jag minns bäst.."
/Upp
Detta är ett citat från filmen Upp, som fastnade i huvudet på mig. I detta fall menades inte tråkiga sker som sorgliga saker, utan saker som för andra läte tråkiga för att det inte var något speciellt med dem - de var ganska vanliga och vardagliga. När pojken inte längre gjorde dessa saker med den här personen var det detta han kom ihåg bäst och saknade mest.
Och är det inte så, det är de där sakerna man gör varje dag eller iaf ganska ofta, som när man berättar om dem blir till "inget särskillt", är det inte dessa som betyder mest för en?
Att äta mat ihop med någon, titta på tv utan att knappt prata, att sitta rätt upp och ner i soffan och bara prata, ta en promenad, prata i telefon om vad som hellst bara för att prata - listan kan göras hur lång som hellst med saker man gör hur ofta som hellst och inte uppfattar som något speciellt. Man skulle ju ändå äta, ändå se det där programmet eller vad det nu kan vara.
Varje dag har vi en mängd sådana saker vi gör med vår partner, familj eller vänner och vi inser inte hur mkt dessa betyder.
Men tänk om dessa saker en dag skulle försvinna, är det då inte detta man skulle sakna mest? En kväll på krogen eller en middag på restaurang är ofta mer minnesvärd, men också en sak man kan göra med nästan vem som, även om man knappt känner personerna, och ha riktigt roligt.
Bara personer som verkligen betyder något, ljusar upp vardagen och lämnar ett tomrum efter sig om de försvinner, för det är dem man saknar. Man saknar att ha personen brevid sig när man gör det där vardagliga "inget speciellt", medans skulle man sluta med det där speciella är det mer aktiviteten man saknar än personerna.
Underskatta inte det där tråkiga, det är speciellt på sitt sätt och var rädd om personerna som är med er i vardagen.
Era alldeles egna vardagshjältar.

1 kommentar:

Sanna sa...

Du är min vardagshjälte! Även om vi sällan hörs av så vet jag att du finns där ute om jag vill. Finaste du!

marie.

marie.

Bloggarkiv