tisdag 24 mars 2009

Vingelsjukan

Jag har fått flera frågor om vingelsjuka hos katt, så här kommer lite information:

Vingelsjuka (Bornasjukan) orsakas av ett virus. Det var först i mitten på 1990-talet som det kunde visas att vingelsjuka hos svenska katter orsakas av bornavirus. Det är inte känt hur bornavirus smittar, men det verkar inte vara en infektion som smittar direkt mellan katter i någon nämnvärd omfattning. I majoriteten av fall är det katter med möjlighet att röra sig fritt utomhus som drabbas, vilket kan tyda på att smittan finns i naturen och att katterna smittas av t.ex. smågnagare eller fåglar. Vingelsjuka hos katt ses i Sverige framför allt i Mälardalen.

Vinglighet är det dominerande symtomet. Den kan i lindriga fall yttra sig som en ostadighet, felberäkningar vid hopp osv. och i allvarliga fall leda till förlamning. Katterna uppvisar dessutom ofta beteendeförändringar: en del katter får en ökad tillgivenhet för ägaren, andra kan bli aggressiva eller jama mer, en del får stirrande blick, andra ömmar över kors/ländrygg. Ett annat symtom är oförmåga att dra in klorna. Det förekommer även att katterna har feber och minskad aptit.
Sjukdomsutvecklingen kan vara mycket snabb, med ett kraftigt försämrat allmäntillstånd inom en vecka. En relativt långsam sjukdomsutveckling är dock vanligare. Katterna blir gradvis sämre, men tillståndet kan efter ett tag stabiliseras och det förekommer att de till och med blir bättre ett tag. Förr eller senare förvärras symtomen dock igen, och det vanligaste är att katterna blir så dåliga att de slutligen avlivas. Det kan dock ta flera år. Det längsta en katt hittills har levt med vingelsjuka är åtta år.

Vingelsjuka hos det levande djuret är en sannolikhetsdiagnos som ställs vid symtom när andra skador uteslutits. Det finns i dagsläget inget specifikt test som säkert kan säga om det är vingelsjuka eller inte, men forskning på området pågår. Definitiv diagnos ställs först vid obduktion.

Det finns ingen bra behandling mot vingelsjuka. Katternas allmäntillstånd kan tillfälligt förbättras med läkemedel som försöksvis har prövats, men inget läkemedel har hittills visats kunna bota katter insjuknade i vingelsjuka.

Det står även en del bra på följande länk: http://www.katter.nu/vet/vingelsjuka1.htm

Det är som sagt svårt att veta säkert om det är vingelsjukan som drabbat en katt och så var det även i Hugos fall, det är sannolikt men inte säkert att det är detta han hade.
Ifall att det är detta han hade visar det på vilken otäck sjukdom det är då man vet så pass lite om den. Hugo var innekatt och enda gången han var ute var i Småland där detta visus är mkt ovanligt. Han insjuknade väldigt snabbt, bara två dygn från första symtom tills han var helt förlamad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fy fan vad hemskt! Tänker på dig.

marie.

marie.

Bloggarkiv